Velence

Velence a lagúnák városa, az észak-olaszországi Veneto régió székhelye. Az Adriai-tenger északi részén fekvő mocsaras Velencei lagúnában fekszik, amely két jelentős folyó, a Pó és a Piave torkolata között húzódik.

Látnivalók:

  • Szent Márk tér (Piazza San Marco): Velence központja, amelynek – ahogy Petrarca írta – „nincsen párja a földön”. 56-82 méter széles, 175 méter hosszú a világ legszebb tereként is nevezett hely, amely sok történelmi esemény színtere is volt. Három oldalról középületek veszik körül. Ma is a város életének centruma. Látnivalói: Szent Márk-székesegyház, Campanile, Loggetta, Zászlórudak, Prokuráciák, Óratorony, a Pátriárka palotája.
  • Piazetta: A Szent Márk tér folytatása a tenger felé nyitott Piazetta, melynek hossza 97 méter, szélessége 41-48 méter. Látnivalói: Dózse-palota, Libreria, Szent Tódor és Szent Márk oszlopa, Prigione, Sóhajok hídja.
  • Canal Grande: A Canal Grande csatorna a város fő közlekedési útvonala, a Giudecca után a második legszélesebb víziút. 3 km hosszúságú, átlagosan 4-5 méter mély. Több mint 100 palota illetve több templom sorakozik a két partján.
  • Hídjai: Rialtó-híd, Akadémiai híd, Scalzi-híd, Quarto Ponte vagy Ponte di Calatrava.

(forrás: Wikipédia)