A Pó folyó és deltája

A Pó-völgy – egy turistaparadicsom gazdag természeti és kulturális öröksége

Olaszország legterjedelmesebb és egyben leggazdagabb földrajzi régiója nem hiába a turisták kedvence: tetszés szerint választhatnak a térség népszerű nyaralóhelyei és a város zajától távol eső természeti szépségekben bővelkedő helyszínek között. A hatalmas Alpok lábától a világon egyedülálló Pó-deltában torkolló termékeny síkság ad otthont a legtöbb olasz ipari településnek. Ennek köszönhetően fejlett infrastruktúra, modern létesítmények és jólét jellemzi a vidéket. A fejlődés azonban nem homályosítja el a büszke múltat, a festői középkori és reneszánsz városokat, az ősi arisztokrata dinasztiák központjait.

Bármilyen útvonalat választana számtalan rejtett művészeti és architekturális gyöngyszemre bukkanhat, hisz a legkisebb várost is mély történelmi jelentőség itatja át. Városlátogatások során semmiképpen ne kerülje el a világhírű kulturális központokat. Íme néhány közülük: Velence, Verona, Milánó, Cremona, Ferrara, Sabbioneta, Bologna, Mantua, Bergamo, Ravenna, Brescia, Modena, Vicenza.

A Pó-folyó és deltája egyedi tájakkal üdvözli a látogatót: kis szigetek, csatornák, lagúnák, cukornád mezők, horgászatra ideális völgyek, melyek egyben sok madárfajnak is tökéletes élőkörnyezetet teremtenek. Vörös gém és szürke gémek, kacsa és liba, gázlómadarak, flamingók, gulipánok – több mint 370 faj. Így nem csak horgászparadicsom, hanem igazi édenkert a madármegfigyelés és természetfotózás szerelmeseinek.
A Pó látványosságait önállóan is felfedezheti vagy részt vehet hajókirándulásokon, andalogva vitorlázva a folyó mentén. Ennél izgalmasabbnak, vagy legalábbis dinamikusabbnak bizonyul a kenu vagy a kajak, amik lehetővé teszik, hogy a Pó legrejtettebb zugait is elérhessék. Akik a szárazföldi sétát részesítenék előnybe, szintén lenyűgöző élményben részesülhetnek, kedvükért több megfigyelő torony is épült.
A biciklizni kedvelőknek számos útvonal áll rendelkezésükre a folyó környékén; ugyanezen útvonalakon lóháton is lehet barangolni. Háborítatlanul élvezheti az érintetlen természetet, meglátogathatja a mesés falvakat. A közismerten vidám és temperamentumos olasz nép mindennapjait megannyi ünnep és fesztivál fűszerezi – jó alkalom megismerni a vidék jellegzetes hagyományait.
(N. I.)
Természetvédelmi területek

A Pó-delta lápjait két regionális park intézménye is védi ezek Veneto és Emilia-Romagna régiókban találhatók. A legnagyobb az Emilia-Romagna területén levő Pó-delta Regionális Park, mely négy földparcellából áll a Pó jobb partján, a régió déli részén. Törvényesen 1988-ban jött létre, és egy konzorcium, a Consorzio per la Gestione de Parco irányítja, amelyhez Ferrara és Ravenna tartománya, továbbá 9 község: Comacchio, Argenta, Ostellato, Goro, Mesola, Codigoro, Ravenna, Alfonsine, és Cervia tartozik.

A vezetői szerepet a tartományok elnökei, a városok polgármesterei, valamint az igazgatótanács gyülekezete tölti be. Fennhatóságuk alá tartozik egy Műszaki-tudományos bizottság és egy Tanács, mely a végrehajtó hatáskörrel rendelkezik. 1999-ben az UNESCO Világörökségi helyszínnek nyilvánította és az 1995 óta Világörökségi helyszínként elismert reneszánsz városhoz, Ferrarához csatolta. Az 53.653 hektárra kiterjedő parkot lápok, erdők, dűnék és sós mocsarak alkotják. Biodiverzitásának foka rendkívül magas, 1000-1100 növényfaj és 374 gerinces faj.