Isonzó

Az Alpok öt legjobban megőrzött természeti állapotú folyói közül, az Isonzó folyót szeretném bemutatni, mely egyedi szépségével és színével teljesen magával ragadott.

A Júliai-Alpokban, a Trenta-völgyben ered, 1100 m-es magasságban. Dél felé folyik Bovec, Kobarid, Tolmin, Nova Gorica és Gorizia városokon keresztül, majd Monfalconétól 5km-re délre ömlik az Adriai-tengerbe. (Wikipédia)

A folyó hosszú utat tesz meg amíg az ózondús Alpokból a sós leheletű mediterrán tengerpartra jut és betorkollik az Adriai-tengerbe.
Talán a földkerekség egyetlen olyan folyója, melynek a színe lenyűgöző, a kőzetekből belemosott természetes ásványi anyagok miatt. A folyó teljes hosszában csodálatos smaragdzöld színben pompázik.

Ismert turista látványosság, Európa egyik legszebb vadvize. A vadvízi evezést kedvelők számára igazi kihívást jelent a gyors, tajtékzó és cseppet sem veszélytelen folyó.
Az Isonzó völgye a motorozás szerelmeseinek kiváló túrázási lehetőséget biztosít. A folyó az összes szépségével együtt végigkíséri a motorosokat, akiket változatos terepviszonyok fogadnak.
Az Isonzó folyásán a márványos pisztráng, szivárvány pisztráng az őshonos.

Az isonzói csaták az első világháborúban zajlottak le az Isonzó folyónál, a mai Szlovénia és Olaszország területén, az olasz fronton az Osztrák–Magyar Monarchia és Németország illetve Olaszország csapatai között.

Az Isonzó mentén állóháború alakult ki, mely 1915.06.23-tól, 1917.11.09-ig a Caporettoi áttörésig tartott. Ezzel az áttöréssel sikeresen lezárult a csata, melyben teljes győzelmet aratott az Osztrák-Magyar Monarchia serege.
A történelem összesen 12 csatát említ, melynek során 1.100.000 olasz katona tűnt el, halt meg, vagy sebesült meg. Ezzel szemben a Monarchia vesztesége ennek csupán a fele volt, kb. 500.000 katona halt meg, vagy tűnt el.
Az első világháborúban több, mint 480.000 olasz katona esett el a frontokon, ezek döntő része az isonzói csaták következtében.

A háború után az Isonzó völgye Olaszországhoz került, az Isonzó mentén kiépített védművek, lövészárkok mind a mai napig megmaradtak. Katonatemetők, ahol a sírköveken rengeteg magyar név is olvasható, emléktemplomok és a csaták eseményeit feldolgozó múzeumok látogathatók.
Van egy kis emlékmű Doberdó legmagasabb pontján, San Michele mellett. Itt az emlékmű feliratán ez olvasható: „A halálban barátokká lettek a magyar és olasz katona fiatalok”.

Az Isonzó folyót Tarvisio felől lehet a legközelebben elérni, az A2-es útról lehajtva a Predel hágóra juthatunk.

(forrás: Wikipédia)